Crowd management: Wanneer afsluiten bij drukte?

Afgelopen weekend was het op sommige plekken zo druk met winkelend publiek, dat het onmogelijk was om 1.5 meter onderlinge afstand te houden. Daardoor moesten winkels op gezag van lokale overheden eerder dan gepland hun deuren sluiten. Diverse burgemeesters gaven aan dat het ‘te druk’ was in hun stad en zij daardoor genoodzaakt waren de winkels eerder te sluiten.  

Volgens onderzoeksbureau RMC was het in Rotterdam zelfs 18% drukker vergeleken met het weekend van Black Friday 2019. Amsterdam en Den Haag waren volgens RMC juist veel rustiger qua bezoekersaantallen.

Om te voorkomen dat het te druk wordt in een winkel, winkelstraat, winkelgebied of stadscentrum, is het essentieel dat maatregelen met betrekking tot afsluiting tijdig worden ingezet. Het crowd management basisprincipe ‘afsluiten’ kan als leidraad dienen in situaties waar grote drukte voorspelbaar is. Zie daarvoor onderstaande infographic.

Met het oog op de komende feestdagen, de te verwachten drukte in stads- en winkelcentra en de geldende Corona maatregelen is het belangrijk goed voorbereid te zijn op grote drukte. Een goede voorbereiding voorkomt discussie tijdens de uitvoering. Goed uitgedachte en voorbereide  maatregelen kunnen vervolgens snel en soepel worden ingezet waarmee voorkomen wordt dat het ergens echt te druk wordt.

Download infographic (.pdf)

Geen update missen?

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang updates van deze blogpost eenvoudig via e-mail.

Infographic Basisprincipe afsluiten