Crowd Management Advies

Crowd Management

Overcrowding

Bezoekers van evenementen willen veilig en onbezorgd een mooie dag beleven. Bij massa evenementen is de fysieke ruimte van kijklocaties en looproutes echter vaak beperkt, waardoor al snel risico’s op het gebied van overcrowding kunnen ontstaan. Bezoekers komen dus eigenlijk in een risicovolle omgeving terecht. Echter, bezoekers verwachten dat er door deskundigen goed over dergelijke risico’s en hun veiligheid is nagedacht. Die verwachting moeten we waarmaken. Met de juiste aanpak worden ongelukken met mensenmassa’s voorkomen.

Veilig en comfortabel

Het primaire doel van crowd management is het voorkomen van overcrowding en snelle groepsverplaatsingen, waardoor bezoekers kunnen worden verdrukt of onder de voet worden gelopen. Maar met een goede voorbereiding kun je ook irritaties en lange wachtrijen bij entrees, garderobes en bars voorkomen én personeel efficiënter inzetten. Je ziet het terug in lagere beveiligingskosten, hogere omzet en lovende reacties op social media. Ben je vanuit de overheid of een evenementenorganisatie verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers en heb je deskundig advies nodig? Neem dan contact op.

Wat je kunt verwachten

Je krijgt altijd deskundig advies. Indien gewenst wordt de planvorming en/of de vergunningsaanvraag verzorgt. Je kunt ook  volledig worden ontzorgt op het gebied van evenementenveiligheid en crowd management. In overleg met jou wordt bepaald wat er nodig is om op het gewenste niveau van publieksveiligheid te komen. We leveren altijd maatwerk.

Phase01 Crowd Management

Beeldvorming

We bestuderen plannen, plattegronden en bezoeken indien mogelijk de locatie om een goed beeld te kunnen vormen van mogelijkheden en beperkingen van het gebied waar het evenement plaatsvindt.

Verdieping

We nemen belangrijke details met je door zodat we goed inzicht krijgen in alle relevante aspecten van het evenement, de veiligheidsorganisatie en evaluatiepunten van voorgaande edities.

Capaciteitsanalyse

We berekenen de maximaal veilige bezoekerscapaciteit waarbij de capaciteit per sector en de totale bezoekerscapaciteit van het evenement wordt berekend.

Modelleren

We modelleren evenement en bezoekersstromen zodat gedegen inzicht ontstaat in de prestaties van het evenemententerrein en de geïdentificeerde risico's. Deze inzichten vormen de basis van het crowd managementplan.

Simuleren

Bij complexe infrastrucuur, evenemententerreinen of bezoekersstromen kunnen we door middel van crowd simulatie uiteenlopende scenario’s testen, risicovolle situaties voorspellen en het crowd management verbeteren.

Adviseren en/of uitvoeren

Afhankelijk van je wens maken we een uitgebreid advies op waarmee je zelf aan de slag kunt. Ook kunnen we de planvorming, vergunningsaanvraag en/of operationele aansturing tijdens het evenement verzorgen.

Hoe we het doen

We combineren jarenlange ervaring met grootschalige, risicovolle evenementen met academische kennis op het gebied van crowd safety. Daardoor zijn we in staat systematisch te werk te gaan en een unieke, op bewijs en best practice gebaseerde aanpak te hanteren. 

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Stel aan tien verschillende crowd managers de vraag ‘wat is crowd management?’ en de kans is groot dat je tien verschillende antwoorden krijgt. Toch is het belangrijk dat we allemaal hetzelfde bedoelen. In de (wetenschappelijke) literatuur wordt het als volgt gedefinieerd [1][2]:  

Crowd management is het systematisch plannen voor en het sturing geven aan het ordelijke verloop van gebeurtenissen waarbij grote aantallen mensen bij elkaar komen. 

De voorbereidingen richten zich op normale omstandigheden, incidenten en noodgevallen [3][4].

Referenties:
 1. Fruin, J.J. (2002) The causes and prevention of crowd disasters.
 2. Adang, O. et al. (2014) “Politie en evenementen – Feiten, ervaringen en goede werkwijzen.”
 3. Still, G. K. (2013) Introduction to crowd science. Boca Raton: CRC Press.
 4. Planning for incidents and emergencies (no date) Event safety – Planning for incidents and emergencies. Available at: https://www.hse.gov.uk/event-safety/incidents-and-emergencies.htm (Accessed: December 26, 2022).

De primaire doelstellingen zijn [1][2]: 

 1. Het voorkomen van kritieke bezoekersdichtheden 
 2. Het voorkomen van snelle groepsverplaatsingen 

Behalve het voorkomen van kritieke bezoekersdichtheden en snelle groepsverplaatsingen biedt het ook de volgende voordelen: 

 • Het vergroot het veiligheidsgevoel van bezoekers (beleving). 
 • Bezoekers hoeven minder lang in rijen te staan en worden sneller geholpen, bijvoorbeeld als zij consumpties willen kopen (customer journey en commercie). 
 • Als alles goed geregeld is, zullen bezoekers zich positief uitlaten over het evenement en de organisatie (positief imago). 
 • Ongelukken en de gevolgen daarvan worden voorkomen (bestuurlijk afbreukrisico en imagoschade). 
Referenties:
 1. Fruin, J.J. (2002) The causes and prevention of crowd disasters.
 2. Still, G. K. (2013) Introduction to crowd science. Boca Raton: CRC Press.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email