Gastcollege ‘Basisprincipes van Crowd Management’

Deze week stond een gastcollege aan de tweedejaars studenten van de Event Academy in Utrecht op het programma. De studenten leren in het tweede jaar van de opleiding tot ‘Medewerker Evenementen’ hoe ze veiligheidsplannen moeten lezen en opstellen. Het gastcollege stond in het teken van de basisprincipes van crowd management. Zo’n 60 studenten hadden zich voor het gastcollege gemeld.

Wat is crowd management?

We zijn praktisch aan de slag gegaan. Na het bespreken van wat crowd management precies is en wat de basisprincipes van crowd management zijn, hebben we met behulp van videofragmenten bekeken wat er kan gebeuren als die basisprincipes niet zijn toegepast – of niet zijn begrepen. Speciaal voor dit gastcollege hadden we een aantal ‘near miss’ situaties gesimuleerd. De video’s van deze crowd-simulaties maakten het mogelijk de situaties goed te bekijken, te beargumenteren wat er niet goed ging en hoe situaties anders aangepakt – of voorkomen hadden kunnen worden.

Hoe bouw je een goed crowd managementplan op?

Het laatste deel van het gastcollege stond in het teken van hoe ‘systematisch plannen van een samenkomst van mensen’ [1] in zijn werk gaat, oftewel: wat wordt er precies bedoeld met systematisch plannen en hoe wordt een goed crowd managementplan bij voorkeur opgebouwd?

Na afloop van het gastcollege kwamen veel studenten enthousiast melden dat ze het college inspirerend en heel boeiend vonden. Missie geslaagd dus!

Referentie

  1. Fruin, J. (1993) The causes and prevention of crowd disasters.