Extreem weer op evenementen

Extreem weer op evenementen

Extreem weer op evenementen is een van de belangrijkste uitdagingen waar organisatoren en overheden voor staan. Bovendien kan extreem weer voor organisatoren oplopen tot een forse schadepost. Een goede voorbereiding op risico’s en scenario’s versimpelt de besluitvorming voorafgaand of tijdens het evenement. En het vermindert de kans op een crisis tijdens het evenement.

Extreem weer: Van eenvoudige maatregelen..

Zwaar onweer, zware hagel, storm, windstoten, extreme regenval en extreme hitte. Het zijn reële risico’s voor elk evenement. Bij elk extreem weertype zijn tientallen risico’s te bedenken, waarop maatregelen moeten worden genomen om de risico’s te verminderen of te managen.

Sommige risico’s kunnen redelijk makkelijk ‘gemanaged’ worden. Denk bij extreme hitte aan het uitdelen van water of creëren van schaduwplekken. En bij storm aan het in kaart brengen / verstevigen of vastzetten van loszittende materialen.

..tot complexe besluitvorming

Lastiger wordt het als besloten moet worden het evenement af te gelasten, te onderbreken of voortijdig te beëindigen: wanneer neem je zo’n beslissing? Op basis waarvan?

Zeker in de zomer kan mooi weer onverwacht omslaan in buien of onweer, al dan niet met harde windstoten of hagel. Hoeveel tijd heb je voor onweer boven je evenement aankomt? Kunnen bezoekers ergens schuilen? Of moet je het evenemententerrein ontruimen? Hoeveel tijd heb je nodig voordat alle bezoekers in veiligheid zijn gebracht? Op die momenten is het cruciaal dat je berekeningen en aannames kloppen.

Extreem weer op evenementen hebben we niet in de hand. Een effectieve respons wel.

Ben je organisator of betrokken bij de voorbereidingen van een evenement en is extreem weer een risico? Zorg dat je goed voorbereid bent. Kan je daar hulp bij gebruiken? Neem dan contact op!

eric@phase01.nl
+31 (0) 623 926 513

Follow by Email
Facebook
LinkedIn